Поверия за Бъдни вечер и КоледаСпоред народните поверия на Бъдни вечер излизат демони

...
Поверия за Бъдни вечер и КоледаСпоред народните поверия на Бъдни вечер излизат демони
Коментари Харесай

Най-страшните български поверия за Бъдни вечер! От масата може да става само...

Поверия за Бъдни вечер и Коледа

Според националните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6-ти януари (когато Христос е покръстен). Ето за какво се поставя една скилидка чесън в джоба, с цел да гони злите духове. Не бива да се излиза на открито без нея. ``
реклама

Питката за празника не би трябвало да се меси от неомъжено момиче, тъй като в случай че то подписа брак през новата година, ще изнесе изобилието от вкъщи на родителите си. Парче от същата питка се поставя под възглавницата й. Който момък сънува, той ще я вземе за своя жена.

Празничните поверия са директно обвързани с трапезата на Бъдни вечер. На масата наложително се поставя глава лук – колкото са неговите люспи, толкоз ще са парцелите на фамилията. На празничната софра би трябвало да има и орехи и всеки си избира един. Ако ядките на ореха са хубави и вкусни, притежателят им ще е здрав през новата година. Ако са изгнили – чакат го компликации. Празничната питасе разчупва на високо, с цел да пораснат високо житните класове.

На Бъдни вечер никой не би трябвало да става от масата. В противоположен случай житото ще се разпилее, кокошките ще спрат да мътят, а фамилията ще се разедини. Ако въпреки всичко се наложи, единствено най-възрастният има право да стане, само че и той би трябвало да върви наведен, с цел да се превиват житните класове.

Когато членовете на фамилията се събират на празничната софра, те би трябвало да оставят известно разстояние между тях, с цел да има място и за мъртвите. Масата не се подвига, тъй като поверията гласят, че мъртвите също идват на вечеря. Вратите се оставят отворени, с цел да могат те да се движат умерено из къщата.

Коледните песни гонят злите духове от вкъщи.У нас това вярване се свързва с коледарите, само че то е публикувано и в западните култури.

Ако на 25-ти декември е слънчево и топло, това не е добър знак за стопанството. Ако пък вали сняг, годината ще е плодородна и ще се роят пчели.

Поверията гласят, че каквото си пожелаете на Коледа, то ще се сбъдне.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР